Pelastushelikopterit ovat kultaakin kalliimpia ja usein niiden arvon tajuaa vasta sitten, kun itselle tai jollekin läheiselle sattuu jotain.

Tästä syystä jokaisen olisi todella hyvä perehtyä pelastushelikoptereiden toimintaan, vaikka lukemalla erilaista tietoutta niiden toiminnasta. Tämä avaisi varmasti monen silmiä siinä, kuinka tärkeästä asiasta onkaan kyse.

Valitettavasti pelastushelikopterit joutuvat myös usein hankkimaan osan rahoitustaan itse, erilaisten kampanjoiden ja keräysten avulla. Jos ihmiset olisivat paremmin tietoisia niiden toiminnasta, helpottuisi varmasti rahan kerääminenkin entisestään.

Nyt kerrommekin pienen esimerkki tarinan siitä, miten hyödyllinen pelastushelikopteri voikaan olla, hätätilanteen sattuessa eteen.

Kaksi miestä, iältään noin neljäkymmentä vuotta olivat kalastamassa Suomen rannikolla. Ilma oli ollut hyvä merelle lähtiessä, mutta kuten kaikki tiedämme, merellä sää saattaa vaihtua hyvinkin nopeasti. Iltapäivällä tuuli yltyi, miehet pyrkivät lähemmäs rannikkoa, mutta voimakas aallokko esti sen. Hetken päästä vene kaatui, hörpättyyään ensin runsaasti vettä ja miehet joutuivat veden varaan. Merenkäynti oli voimakasta ja vain toisen onnistui uida läheiseen saareen, josta hän pystyi hälyttämään apua. Toinen miehistä pelastui pelastushelikopterin avustuksella ja pääsi myös kaikeksi onneksi turvaan. Mukana pelastuksessa olivat merivartioston helikopteri, Mediheli, sekä pelastuslaitos.

Tässä tarinassa oli loppu hyvin. Aina ei kuitenkaan olla näin onnekkaita ja valitettavasti jos viimeisetkin määrärahat leikataan pelastushelikoptereilta, voivat tarinat tulevaisuudessa olla huomattavasti surullisempia. Ollaan siis yhdessä tekemässä parempaa ja turvallisempaa tulevaisuutta myös jatkossa!