Pelastushelikopteri Aslak on Lapin alueen pelastushelikopteri (Arctic rescue helicopter). Pelastustoiminnassa helikopteria on käytetty säännöllisesti juurikin Lapissa jo 1960-luvulta lähtien. Aslakin toiminta on keskittynyt lähinnä Lapin alueelle, jossa suurin osa alueesta on tuntureita ja erämaita. Aslakin tukikohta on Sodankylässä, jonka keskeinen sijainti turvaa pelastushelikopterin nopean saatavuuden Lapissa. Pelastushelikopterin tukikohdassa toimii myös lääkäriasema Aslak, jossa lentävät lääkärit ovat valmiina päivystyksessä.

Helikopteri on erittäin kätevä varsinkin Lapin arktisella alueella, jossa välimatkat ovat pitkiä ja luonto vaikeakulkuista. Usein myöskään tieverkostoa ei ole välttämättä lainkaan. Aslak palvelee niin paikallisia kuin turistejakin. Tyypillisin pelastustoimi on esimerkiksi tuntureilla loukkaantunut henkilö, joka on ollut vaeltamassa tai esimerkiksi laskettelemassa. Näissä aktiviteeteissa sattuu usein vakaviakin vahinkoja sekä sairaskohtauksia, joissa Aslakin nopea apu on paikallaan. Aslak tekee myös sammutustöitä, sillä Aslak voi levittä jopa 16 000 litraa vettä tunnissa vaikeakulkuiseenkin maastoon. Näiden lisäksi Aslakia käytetään kadoinneiden etsimiseen, jolloin etsintätehtäviä voidaan tehdä joko visuaalisesti etsimällä tai lämpökameran avulla. Käytettävä tapa riippuu vuodenajasta, vuorokaudenajasta, säästä sekä maastosta.

Aslakin toiminta on Lapin alueella erittäin tärkeää, sillä ilman sitä moni henkilö olisi menettänyt henkensä. Lapin alueen lähin keskussairaala on Rovaniemellä, joka voi tarkoittaa sitä, että Pohjois-Lapissa asuvalla voi olla satojakin kilometrejä lähimpään keskussairaalaan maateitse. Lähin yliopistollinen keskussairaala sijaitsee puolestaan Oulussa, jonne lennätetäänkin usein suoraan kaikista hankalimmat ja vakavimmat tapaukset.

Aslakin toiminta perustuu kokonaan yhdistyksen omaan varainhankintaan. Yhdistys on muun muassa rahoittanut toimintaansa Novia Finland Oy:n kanssa, joka tekee puhelinmyyntiä toiminnan hyväksi. Toiminnan rahoittajat ovat siis yleisimmin lahjoittajia, sekä yrityksiä että yksityisiä henkilöitä. Aslakin toiminta Lapin alueella on elintärkeää varsinkin terveyskeskusten lakkautusten myötä, jolloin välimatkat ovat kasvaneet entisestään. Toivommekin, että Aslak jatkaa toimintaansa vielä pitkälle tulevaisuuteen saakka.