Tapaturma vuoristossa - pelastusmahdollisuuksien lisääminen

Vuoristoalueilla helikoptereita käytetään pelastustehtävissä usein ja pelastumismahdollisuuksiin voi vaikuttaa etukäteen suunnittelemalla. Lue vinkkimme turvalliseen vuoristoalueella liikkumiseen tästä kirjoituksesta!

Vuoristossa sattuu ja tapahtuu

Vuoristossa vaellus on palkitsevaa, mutta voi olla myös vaarallista, varsinkin jos et ole kokenut vaeltaja ja haluat tutustua vuoristoon yksin. Pelastumismahdollisuuksien parantamiseksi on tärkeää suunnitella etukäteen ja varautua kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, varsinkin jos suunnittelet vuoristossa vaellusta. Ennen kuin lähdet vaellukselle tai muulle vuoristo-aktiviteetille, varmista, että olet tarkistanut sääolosuhteet ja tiedät, millaiseen maastoon olet todennäköisesti joutumassa. Käytä asianmukaisia vaatteita ja suunnittele etukäteen kaikkiin tarvittaviin turvatoimiin. Ilmoita myös vastuulliselle henkilölle, kuten perheenjäsenelle tai ystävälle, suunnitelmistasi ja arvioidusta paluusta.

Jos eksyt vuoristoon, pysy rauhallisena ja muista, että apua on saatavilla. Yritä kulkea turvallisia reittejä takaisin lähtöpaikallesi tai etsi suojaisia alueita, joissa voit odottaa pelastusta. Vuoristossa voi kuitenkin sattua ja tapahtua kaikenlaista ja sen takia on myös hyvä olla tietoinen, miten lisätä oman henkensä pelastamisen mahdollisuuksia. Haastavissa olosuhteissa kulkemiseen ei kannata suhtautua tuurilla, kuten Loton pelaamiseen!

Älä lottoa pelastumismahdollisuuksillasi

Yksi strategia, jolla voit lisätä pelastumismahdollisuuksiasi, on olla tietoinen helikopteripelastuksesta. Tämä tarkoittaa sitä, että otat etukäteen yhteyttä helikopteripelastusryhmään ja ilmoitat heille vaellussuunnitelmasi, jotta he tietävät, missä olet todennäköisesti hätätilanteessa. On myös hyvä aina pitää mukanasi satelliittipuhelinta tai henkilökohtaista hätälähetintä (PLB).

Lisää pelastumismahdollisuuksiasi

Paras tapa lisätä helikopteripelastusmahdollisuuksia, kun eksyt vuoristoon, on kuitenkin varmistamalla että sinulla on suunnitelma ja tarvikkeet ennen kuin lähdet liikkeelle. Varmista hätäyhteyshenkilö, ilmoita jollekin, minne olet menossa ja milloin palaat, ja ota mukaan riittävästi vettä, ruokaa ja tarvikkeita vähintään kolmeksi päiväksi, jos joudut tukalaan tilanteeseen.

Loukkaantumisen tai muun tapaturman tapahtuessa on paras odottaa helikopteripelastusta sen sijaan, että yrität pelastaa itsesi. Helikopteri voi usein havaita ja tavoittaa sinut vaikeassa maastossa nopeammin ja tarkemmin kuin mikään muu pelastusmuoto. Paikkasi näkyvyyttä voit lisätä pukeutumalla ja käyttämällä kirkkaita värejä sekä luomalla maahan suuren kyltin, jossa on nimesi ja yhteystietosi.

Helikopteripelastus on paras vaihtoehto

Vaikka helikopteripelastus on yksi parhaista tavoista päästä pois vaikeasta tilanteesta vuoristossa, jotkut ihmiset ottavat riskin ja yrittävät patikoida ulos ennen kuin helikopteripelastajat ehtivät heidän luokseen. Tämä ei ole suositeltavaa, sillä helikopteripelastusryhmillä on varusteet ja kokemus auttaa sinut turvallisesti pois vuorilta.

Valmistautuminen kaikkiin tilanteisiin vuoristossa on avainasemassa onnettomuuksien välttämisessä ja pelastautumismahdollisuuksien parantamisessa. Älä koskaan pelaa hengelläsi ja ilmoita aina suunnitelmistasi vastuulliselle henkilölle, kuljeta mukanasi riittävästi tarvikkeita, ota yhteyttä helikopteripelastusryhmiin ja varaudu odottamaan helikopteripelastusta hätätilanteessa. Jos suunnittelet etukäteen, pelastumismahdollisuutesi paranevat merkittävästi!

Vuoristossa helikopteripelastus voi olla korvaamaton apu onnettomuuden sattuessa. Laadi turvallisuussuunnitelma ennen kuin lähdet mihinkään vuoristoaktiviteettiin ja varmista, että joku tietää, minne olet menossa. Ilmoita aina suunnitelmistasi helikopteripelastusryhmille, ota mukaan riittävästi tarvikkeita ja varaudu odottamaan pelastumista huonojen sää olosuhteiden kannalta.