Pelastushelikopterit vuoristoissa

Vuoristoalueilla helikoptereita käytetään pelastustehtävissä usein. Niiden avulla voidaan tavoittaa ihmiset, jotka ovat juuttuneet vaikeapääsyisille alueille. Millaisia erilaisia pelastustehtäviä vuoristoalueilla voi olla? Miksi helikopteri on paras työkalu vuoristopelastukseen? Kuinka helikopteri toimii kylmässä ilmastossa? Mitkä ovat vuoristopelastuksen haasteet? Katsotaanpa tarkemmin.

Pelastustehtäviä on monenlaisia

Vuoristopelastus on prosessi, jossa tarjotaan lääketieteellistä apua ja/tai evakuointia henkilölle, joka on loukkaantunut tai jäänyt syrjäiseen paikkaan. Tässä kirjoituksessa käsittelemme tarkemmin tätä aihetta helikopterien käytön näkökulmasta. Jos olet kiinnostunut helikoptereiden lisäksi Vikinglotosta, ota seuraavaksi lukulistalle tämä sivusto.

On olemassa monia erilaisia vuoristopelastustehtäviä, joihin helikoptereita voidaan käyttää. Joitakin yleisimpiä ovat lumivyöryissä loukkaantuneiden pelastaminen, eksyneiden tai jumiin joutuneiden ihmisten pelastaminen ja lääketieteellisen avun tarjoaminen vuoristotaudista kärsiville.

Vuoristoalueilla toteutettavia pelastustehtäviä on karkeasti kahta päätyyppiä: etsintä- ja pelastusoperaatiot (SAR) ja lääketieteelliset evakuoinnit (medevacs).

Etsintä- ja pelastustehtäviä suoritetaan, kun joku ilmoitetaan kadonneeksi vuoristoon. Kun viranomaisille on ilmoitettu, lähetetään ryhmä aloittamaan kadonneen henkilön etsinnät. Nämä tehtävät voivat joskus kestää päiviä tai jopa viikkoja maastosta ja sääolosuhteista riippuen.

Lääketieteellinen evakuointi sen sijaan suoritetaan, kun joku loukkaantuu ja on kuljetettava sairaalaan mahdollisimman nopeasti. Monissa tapauksissa ns. medevacit suoritetaan myös tilanteissa, joissa joku kärsii vuoristotaudista tai muusta sairaudesta, jota ei voida hoitaa vuoristossa.

Helikopteri pääsee vaikeisiinkin paikkoihin

Jos olet koskaan käynyt vuoristossa, tiedät että ne voivat olla sekä kauniita että vaarallisia. Joka vuosi ihmiset jäävät jumiin vuorille eksyttyään vaeltaessaan tai kiipeillessään. Ja vaikka useimmat näistä ihmisistä löytävät tiensä takaisin turvaan omatoimisesti, jotkut tarvitsevat pelastuakseen hieman apua. Silloin vuoristopelastushelikopterit tulevat kuvaan.

Vuoristopelastustöitä suorittavat tyypillisesti koulutetut ammattilaiset, joskus yhteistyössä alueen maastot ja olosuhteet tuntevien vapaaehtoisten kanssa.

Helikopteri on paras työkalu vuoristopelastukseen, koska se tavoittaa ihmiset, jotka ovat juuttuneet vaikeapääsyisille alueille. Se voi myös kuljettaa suuria määriä lääketieteellisiä laitteita ja tarvikkeita syrjäisiin paikkoihin. Helikopterit pystyvät lentämään myös kylmemmässä ilmastossa kuin kiinteäsiipiset lentokoneet, mikä tekee niistä ihanteellisia ihmisten pelastamiseen lumisissa tai jäisissä olosuhteissa.

Vuoristo-olojen haasteet pelastustehtävissä

Helikopterien käyttöön vuoristopelastustehtävissä liittyy kuitenkin joitain haasteita. Yksi suurimmista haasteista on se, että helikopterit voivat lentää vain hyvissä sääolosuhteissa. Tämä tarkoittaa, että jos vuorilla raivoaa myrsky, helikopteri ei voi nousta lentoon ja sen on odotettava sään selkiytymistä ennen kuin se voi yrittää pelastustoimia.

Helikopterit saattavat myös toimia huonommin erittäin kylmällä säällä. Kun lämpötila laskee, ilma muuttuu vähemmän tiheäksi, mikä vaikeuttaa helikopterin siipien nostovoimaa. Lisäksi jää ja lumi voivat kerääntyä helikopterin lapoihin, mikä tekee niistä entistä painavampia ja vaikeuttaa helikopterin nousua.

Lisäksi helikopterin laskeutuminen kapealle vuorenkielekkeelle voi olla erittäin vaikeaa ja vaarallista. Tästä syystä pelastajat on koulutettava huolellisesti laskeutumaan ja nousemaan turvallisesti näistä epävarmoista paikoista.

Helikopteripelastajat ovat tosielämän sankareita

Kuten nyt ymmärrät, pelastustehtävien suorittaminen helikopterilla ei ole mikään helppo työ. Näissä tehtävissä työskentelevät ihmiset ovatkin todellisia tosielämän sankareita!