Lääkärihelikopteri on nopean avun mestari ja siksi ne ovatkin pelastaneet lukuisia ihmishenkiä olemassaolonsa aikana. Kun tilanne vaatii nopeaa reagointia ja mahdollisesti hoitoa kauempana olevassa sairaalassa, on lääkärihelikopteri ehdottomasti paras vaihtoehto potilaan nopeaan kuljettamiseen.

Lääkärihelikopterissa, kuten nimikin jo kertoo, on aina lääkäri mukana, joka voi aloittaa vaativankin hoitotyön jo ilmassa. Nämä minuutit saattavat olla ratkaisevia kun taistellaan elämästä ja kuolemasta. Lääkärihelikopterit pystyvät myös saapumaan paikalle huomattavasti nopeammin kuin muu pelastuskalusto, koska niillä toimintaan ei vaikuta esimerkiksi liikenneruuhkat tai maasto.

Helikopteri liikkuu 200 km tunnissa vauhdilla ja saapuu paikalle todella nopeasti ja helposti. Ilmaan helikopteri nousee jo viiden minuutin kuluttua hälytyksestä, joten kyseessä on todella nopea toiminta ketju. Laskeutuminen ei voi tapahtua ihan mille alueelle tahansa ja helikopteri tarvitseekin laskeutumistilaa noin 20 kertaa 30 metriä.

Moni kuvittelee että potilas kuljetetaan automaattisesti sairaalaan lääkärihelikopterilla, mutta tämä on täysin tilannekohtaista. Todella usein potilas voidaan kuljettaa maayksikön kulkuvälineellä, eli autolla. Helikopteri kuitenkin puoltaa paikkaansa pelastusketjussa, sillä tällä tavoin saadaan lääkäri paikalle mahdollisimman nopeasti!

Suomessa lääkärihelikopteri toiminnasta vastaa finnHEMS, joka siis sekä kilpailuttaa lentoyhtiöt, valvoo toimintaa ja sitä että laatukriteerit tulevat täytettyä! Tukikohtia on Suomessa suhteellisen useita.

FinnHEMS tukikohdat Suomessa:

  • Vantaa
  • Turku
  • Tampere
  • Kuopio/Joroinen
  • Oulu
  • Rovaniemi