Paskahousu on nimestään huolimatta hauska korttipeli

Olet ehkä joskus kuullut korttipelistä nimeltä paskahousu. Kyseessä on helppo ja viihdyttävä suomalainen peli, josta on olemassa useita eri muunnelmia. Paskahousu-tittelin saa pelin häviäjä eli se, jolle jää kortteja viimeisenä käteen. Tässä kirjoituksessa opetamme sinulle tämän pelin säännöt.

Paskahousussa on selkeä tavoite

Paskahousussa tarkoituksena on päästä eroon kaikista kädessäsi olevista korteista. Sääntömuodosta riippuen jokaiselle pelaajalle jaetaan pelin alussa joko viisi tai kuusi korttia. Eniten kolmosia (tai kolmosten puuttuessa nelosia, nelosten puuttuessa vitosia jne.) omaava aloittaa pelin pelaamalla kyseisen arvoisen kortin kuvapuoli ylöspäin pöydän keskelle. Tämän jälkeen peli etenee myötäpäivään pöydän ympäri siten, että kukin pelaaja pelaa yhden kortin kerrallaan. Seuraavan pelaajan on aina asetettava kortti, joka on vähintään saman arvoinen kuin edellinen kortti. Muussa tapauksessa hän joutuu nostamaan pinon omaan käteensä.

Jos pelaajalla ei ole kädessään sopivaa korttia, hän voi yrittää vetää pakasta ylimmän kortin ja pelata sen. Jos kortti ei vastaa edellisen kortin arvoa, joutuu pelaaja ottamaan sen ja lisäksi pöydällä olevan pinon omaan pakkaansa. Pelaaja voi myös vetää pakasta vapaaehtoisesti milloin tahansa, vaikka hänellä olisi kädessään sopiva kortti. Myös pöydällä olevan pinon saa halutessaan vapaaehtoisesti nostaa. Myös tietyt kortit kaatavat pinon, jolloin pöytä silloinkin tyhjenee korteista.

Kun pakka loppuu, pelaajat yrittävät päästä eroon korteistaan. Se pelaaja, jolla on viimeisenä kortteja jäljellä, häviää pelin ja saa tittelin paskahousu.

Korttien arvojärjestys

Korttien arvojärjestys on joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta pienimmästä suurimpaan. Kolmonen on tässä pelissä arvoltaan pienin. Kakkonen on arvoltaan suurin eli sen päälle voidaan pelata vain toinen kakkonen ja sitä ei voida kaataa. Ässä ja kymppi ovat niin sanottuja kaatokortteja, joilla pöytä voidaan tyhjentää korteista. Kympillä voidaan kaataa arvoiltaan kolmesta yhdeksään koostuvat pinot ja ässällä pinot, joissa päällimmäisenä on kuvakortti. Jos toisen näistä kaatokorteista lyö tyhjään pöytään, tulee seuraavan pelaajan nostaa tämä kortti ja hän menettää samalla lyöntivuoronsa. Ässä on joissakin paskahousun muunnelmissa arvoltaan 14, eikä toimi kaatokorttina. Tällöin kympillä voi kaataa myös kuvakortit ja ässät.

Arvokkaimman kakkoskortin voi pelata minkä tahansa kortin päälle, lukuun ottamatta kymppejä ja joissakin versioissa ässiä. Usein kakkosen päälle voi pelata vain toisen, niin sanotun kovan kakkosen ja vain yhden kerrallaan.

Useiden saman numeron korttien pelaaminen kerralla on mahdollista, mutta useimmissa muunnelmissa kahdeksan ja sitä suuremmat kortit voidaan pelata vain yksi kerrallaan. Joskus on myös sääntöjä siitä, minkä arvoisen kortin päälle kuvakortin voi pelata – yleensä sen on oltava minimissään seitsemän. On myös olemassa pelimuunnelmia, joissa neljä samaa korttia päällekkäin kaataa pinon.

Paskahousu on viihdyttävä peli pienelle porukalle

Paskahousu sopii pelattavaksi kolmen, neljän tai viiden hengen ryhmille. Säännöt vaativat alkuun hieman opettelua, mutta esimerkiksi toisten peliä sivusta katsomalla pääsee jo hyvin jujuun kiinni. Täten paskahousu sopii hienosti isomman porukankin illanviettoon, vaikka kerralla sitä voikin pelata vain pienellä ryhmällä.

Pelit ovat paljolti siirtyneet tietokoneiden, televisioiden, puhelinten ja tablettien näytöille. Kortinpeluuseen ei tarvita välttämättä oikeaa korttipakkaa tai edes vastustajaa, kun tietokone pelaa sinua vastaan ruudullasi. Oikeassa korttipelissä oikeiden pelikaverien kanssa on silti omanlaisensa tunnelma ja viehätys, emmekä halua tämäntyyppisen pelikulttuurin painuvan unholaan. Miksi et siis tekisi osaasi ja ehdottaisi vaikkapa paskahousun pelaamista seuraavassa illanvietossa? Tarvitset vain korttipakan ja muutaman pelikaverin. Mukavia pelihetkiä!